Zomer 2017:Dagtocht 33 Σπιναλόγκα (dag 5)

Vandaag de hele dag op pad geweest. We hebben een dachtocht naar Spinalonga geboekt. Dit is een eiland voor de noord-oostkust van kreta waar tussen 1903 en 1957 lepra patienten heen werden gestuurd, in de eerst maanden letterlijk verbannen.

Het eiland ligt op een uurtje varen van Agios Nikolaos, waar we via een mooie kustroute heen gingen. Via Iraklion, Hersonissos en Malia kwamen we optijd aan in de kleine haven waar onze boot al lag. Na een lekkere tocht kwamen we in de buurt van het eiland, waarvan je de vesting totaal niet ziet liggen, tot je het hoekje omgaat, om een onbewoond eiland heen.


Het eiland is een onderdeel van nationaal erfgoed en zit er mooi uit. Een deel is ooit bebouwd door de Venitianen en later door de Turken. En uiteindelijk werden die laatst genoemden verdreven door de griekse koning, die er geen oorlog om voerde maar gewoon de leprapatienten er heen verbande, waardoor de turken zelf weggingen.

Nadat in 1952 er veel meer bekend was geworden over lepra e.d kwam er in athene een speciaal ziekenhuis waar deze mensen konden worden geholpen. En de mensen van dit eiland, maar ook de andere 2 voor de griekse kust, werden gedwongen daar heen te gaan. In 1957 ging het eiland op slot…. Hele grote delen van het eiland werden in de jaren daar na verwoest door familie van de laatse bewoners.Uiteindelijk is er heel veel herbouwd en gereconstrueerd. Heel bijzonder om dit allemaal te horen en te zien.


Na ongeveer 1,5 uur vertrok de boot weer richting het kreta. Maar eerst werd er koers gezet naar een baai vlakbij waar de lunch werd bereid door de bemanning. Heerlijke karbonades op de bbq met salade en brood met feta. tijdens de lunch zwommen er veel vissen rond de boten die er lagen, gooide je wat brood in het water, kwamen ze er allemaal op af. Na de lunch vertrokken we weer richtind ede haven van agios nikolas waar we een rondje door het dorp konden doen… om 16u40 vertrokken we weer richting het hotel. Even weer een ritje van ruim 2uur, om rond 20u weer bij het hotel aan te komen… op tijd voor het diner 😃

This entry was posted in Vakantie. Bookmark the permalink.

2 Responses to Zomer 2017:Dagtocht 33 Σπιναλόγκα (dag 5)

  1. Rob says:

    Kijk zo kom je dus aan tips en info voor straks eind augustus…..;)
    Misschien moet ik mijn TomTom maar in de koffer gooien. Wij hebben 3 dagen een auto!
    Have Fun!

  2. Elly van der Zalm says:

    Heerlijk die verhalen, krijg gelijk ook zin om “weer” op vakantie te gaan xxx